David Chipperfield Architects have completed the Liangzhu Culture Museum at Hangzhou, China.

liangzhu-culture-museum-2.jpg

The museum, which will house a collection of archaeological findings from the Liangzhu period, is part of a new garden town called Liangzhu Cultural Village.

liangzhu-culture-museum-4.jpg

The museum is composed of four parallel bar-shaped volumes, clad in Iranian travertine.

liangzhu-culture-museum-5.jpg

The following is from David Chipperfield Architects:

Liangzhu Culture Museum
Hangzhou, China
2003 – 2008

The museum houses a collection of archaeological findings from the Liangzhu culture, also known as the Jade culture (c3000 BC). It forms the northern point of the ‘Liangzhu Cultural Village’, a newly created park town near Hangzhou.

liangzhu-culture-museum-6.jpg

The building is set on a lake and connected via bridges to the park. The sculptural quality of the building ensemble reveals itself gradually as the visitor approaches the museum through the park landscape.

liangzhu-culture-museum-7.jpg

The museum is composed of four bar-formed volumes made of Iranian travertine stone, equal in 18m width but differing in height.

liangzhu-culture-museum-15.jpg

Each volume contains an interior courtyard.

liangzhu-culture-museum-8.jpg

These landscaped spaces serve as a link between the exhibition halls and invite the visitor to linger and relax.

liangzhu-culture-museum-14.jpg

Despite the linearity of the exhibition halls, they enable a variety of individual tour routes through the museum.

liangzhu-culture-museum-9.jpg

To the south of the museum is an island with an exhibition area, linked to the main museum building via a bridge.

liangzhu-culture-museum-11.jpg

The edge areas of the surrounding landscape, planted with dense woods, allow only a few directed views into the park.

liangzhu-culture-museum-10.jpg

The entrance hall can be reached via a courtyard, the centrepiece of which is a reception desk of Ipe wood, lit from above.

liangzhu-culture-museum-12.jpg

The material concept consists of solid materials that age well, Ipe wood and travertine stone, and extends to all public areas of the museum.

liangzhu-culture-museum-13.jpg

Client: Zhejiang Vanke Narada Real Estate Group Co., Ltd.
Project Date: 2003
Completion: June 2007
Opening: October 2008
Architect: David Chipperfield Architects
Principal: David Chipperfield
Director: Mark Randel
Project Architect: Annette Flohrschütz
Project Team: Libin Chen, Marcus Mathias, Christof Piaskowski, Arndt Weiss, Liping Xu
Gross floor area: 9.500 m²
Landscape Design: Levin Monsigny Landschaftsarchitekten
Exhibition designer: Guangdong Jimei Design and Engineering Co.
Graphics: Ute Zscharnt in collaboration with SV Associates, Andrew Mark Lawrence, Nancy Chen Si Min
Local Architect: ZTUDI The Architectural Design and Research Institute Zhejiang
University of Technology
Photographs: Christian Richters

david-chipperfield-architects-drawing-2.jpg

david-chipperfield-architects-drawing-5.jpg

david-chipperfield-architects-drawing-3.jpg

david-chipperfield-architects-drawing-4.jpg

david-chipperfield-architects-drawing-9.jpg

david-chipperfield-architects-drawing-10.jpg

liangzhu-culture-museum.jpg